HypnoBirthing


HypnoBirthing is een zwangerschapscursus die je samen met je (geboorte)partner volgt als voorbereiding op de bevalling. Deze cursus is opgericht door Marie F Mongan en sinds haar boek " HypnoBirthing, a celebration of life" verscheen in 1989 verovert HypnoBirthing de wereld. Ook in Nederland groeit de belangstelling voor deze positieve en succesvolle methode. BN-ners als Doutzen Kroes, Victoria Koblenko, Dre en Monique Hazes, Bobby Eden, Kim Kötter en Wietze (Q-Music) en zijn vriendin Lieke weten moeiteloos de weg naar HypnoBirthing te vinden.

 

"If you change the way you view birth, the way you birth will change" 

Marie F. Mongan

 

De manier waarop je naar geboorte kijkt verandert ten goede wanneer je weet dat je lichaam perfect ontworpen is om je kindje geboren te laten worden en hoe jij daarin kunt meewerken. In de cursus leer je onder andere hoe de spieren van de baarmoeder werken, wat weeën zijn, welke hormonen bij dit proces een belangrijke rol spelen en hoe je daarin kunt meebewegen en technieken kunt aanwenden zodat jij met vertrouwen en ontspannen kunt bevallen.

Hypnose

Binnen de HypnoBirthing cursus wordt gebruikt gemaakt van hypnose technieken, maar wat is hypnose nu eigenlijk? Hypnose is een diepe ontspanning waarbij je sterk gefocust bent en gevoelig bent voor suggesties. Iedereen ondergaat elke dag minimaal 2 keer hypnose en ja, jij dus ook! Wanneer je in slaap valt en het moment waarin je weer wakker aan het worden bent, zijn vormen van hypnose. Een boek lezen of film kijken en zo in het verhaal opgaan dat je alles om je heen 'vergeet' is hypnose. Het op de 'automatische' piloot naar huis rijden en ineens bedenken dat je al bijna thuis bent is ook hypnose. Dagdromen maar ook mediteren, ook dit is hypnose.

Hypnose is dus een hele normale toestand die iedereen meerdere malen per dag ervaart alleen noemen we het nooit hypnose. Maar hoe prettig is het dan dat je deze toestand kunt gebruiken tijdens zwangerschap en bevalling, wetende dat jij dit gewoon kunt. Dat je ontspannen kunt blijven en sterk gefocust terwijl je bezig bent je baby op de wereld te zetten en dat je dit kunt ook al loopt de bevalling anders dat je bedacht had? Dat je kunt vertrouwen op jezelf en het proces van bevallen, ondersteunt door je partner die ook precies weet wat te doen en hoe hij jou kan ondersteunen. Dat is de kracht van hypnose.

Hypnose is ZELFHYPNOSE. Je bent en blijft dus altijd zelf in controle. Tijdens de cursus leer je hoe zelfhypnose toe te passen, leert je partner hoe jou te ondersteunen en hoe jullie dus samen kunnen werken tijdens de bevalling.

 

Naast zelfhypnose (ontspanningsoefeningen) maken ademhalingstechnieken, visualisatie, informatie, theorie en het werken naar het positief kijken en ervaren van geboorte de HypnoBirthing cursus tot een complete prenatale cursus voor zwangere en partner. Door het volgen van de cursus ben je samen optimaal geïnformeerd en naast lichamelijk ook mentaal goed voorbereid op de bevalling. Het doel van de cursus is dat jullie samen vol (zelf)vertrouwen en ontspannen kunnen uitkijken naar de geboorte van jullie kindje. Daarnaast leer je hoe je de regie en controle kunt houden ook al zou de bevalling anders lopen dan gepland want het is uiteraard erg fijn wanneer jullie met een prettig gevoel en positieve blik kunnen terugkijken op de geboorte van jullie kindje.

Minder pijn

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die zelfhypnose tijdens de bevalling gebruiken minder pijn ervaren en ook veel minder vaak behoefte hebben aan medicamenteuze pijnbestrijding. Ze hebben tevens vaker een spontane vaginale bevalling en minder noodzaak tot bijstimulatie en keizersnede.

De KNOV (beroepsvereniging  van verloskundigen) heeft hypnose opgenomen als comfort verhogende maatregel in haar standpunt "voorlichting over pijn en pijnbehandeling tijdens de baring."

 

Wanneer je ontspannen bent, voel je je prettig en ervaar je geen pijn. Dat komt door de aanmaak van endorfines en oxytocine. Wanneer je mbv hypnose jezelf ontspannen en rustig kunt houden blijf je je comfortabel voelen en ervaar je minder ongemak, ook tijdens de bevalling.